Kalsedon Taşı

Kuvarsın bir alt türü olan, mumsu parlaklığa sahip ve genellikle mavi-beyaz renklerde bulunan kalsedon taşı ayrıca sarımsı-kahverengi, bej, gri, sarı, yeşil ve kahverengi renklerinde de olabilir.
Anadolu’da Hittitlilerden bu yana (belki de daha öncelerinden) kullanılan Kalsedon taşının uluslararası adı Romalılar dönemindeki ihracat faaliyetleri sırasında ilk kez kullanılmıştır.
Romanlılar döneminde İstanbul’un bugünkü Kadıköy limanından sevkiyatı yapılan taş, adını limandan aldı. Chalcedon, Kadıköy’ün o dönemki adıydı. Romanılar’ın Anadolu topraklarından çekilmesiyle birlikte derin bir sessizliğe gömülen Chalcedon, 1970’li yılların sonunda Sırrı Gerçin Kalsedon Maden İşletmeleriye yeniden parladı.
http://www.sifalitaslar.com/resimler/Kalsedon-1.jpg1950’lerde Amerikalı ünlü siyahi şarkıcı Eartha Kitt, İstanbul’un Asya yakasındaki Üsküdar semtini tüm dünyada meşhur etti. Üsküdar kadar meşhur olan bir başka semt de aynı yakadaki Kadıköy ya da antik çağlardaki söylenişiyle Chacedony‘dir (kalsedon), yani Anadolunun ”Mavi Altın”ı ki ismini Romalılar döneminde ihraç edildiği limandan alan mavi taştır bu.
Çin kaynaklarında Chacedon taşı;
Rivayete göre insanların ilk mücevher taşıdır. Ruh besleyici ve inancı güçlendirici özelliği vardır. Allah tarafından gönderildiğine inanılan taş, başarı ve gücün sembolü olarak kabul ediliyor. Bu taşa sahip olanların uyku sorunu yaşamadığı ve güzel rüyalar gördüğü anlatılır. Sahiplerini felaketler karşı koruduğuna inanılır.
Kültürel ve tarihi özellikleri
Eski kültürlerde kalsedonun ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her kalsedon çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir. Taş genelde mühür halkası, mücevher ve oymalarda kullanılırdı.
Anadoludaki, bugünkü Eskişehir bölgesindeki kalsedon yataklarından binlerce yıldır taş çıkarılmaktadır.
http://www.sifalitaslar.com/resimler/kalsedon-2.jpgKalsedon Taşının Günümüzde Bilinen Etkileri
Kalsedon : Duygusal dengeyi, canlığı, dayanıklığı, kan dolaşımını , enerjiyi düzenler, büyüme hızını, yaşam doluluğu, şevketi, neşeyi ve arkadaşlık duygusunu artırır.
Kalsedon- herhangibir renk; kabuslar, isteri, depresyon’a karşı yastık altında kullanılır.
Kalsedon- kırmızı ; zihin koruyucu, aydınlanma.
Kalsedon – mavi ; Kişilerin arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirir. Yardımseverlik, iyi dilek, cömertlik,ileri görüşlülük sağlar.
Kalsedon- Sarı ; Törensel kullanımlar, Zihinsel kararlılığı artırır, rasyonel ayrımlar yapabilme gücüne destek olur.
Hukukçu taşı Chalcedon ; Rivayete göre Romalı avukatlar Kalsedon kolye takarlar ve bu kolye sayesinde davaları kazanırlarmış.
  • İyimserlik ve iyi dilekleri sembolize eder.
  • Cömertliği, hassaslığı, anlayışı arttırır.
  • Koruyucu özellikleri dolayısıyla nazara karşı kullanılabilecek bir taştır. Negatif enerjiye engeldir.
  • Düşünce yeteneğini kuvvetlendirir, iyi konuşmayı sağlar.
  • Değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırır.
  • Zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeleyicidir.
  • Zihnin sağlamlığını arttırarak, bunamayı tedavi eder.