migren ve Baş Ağrısı Konya Çözüm Merkezi

 

BAŞ AĞRISI VE MİGREN

Baş ağrısı toplumda sık olarak görülen bir şikayettir.Hayatının herhangi bir döneminde baş ağrısı çekmeyen insan yoktur.Özellikle kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla yüksektir.Çoğunluğunu sinirsel nedenlere bağlı baş ağrıları oluşturur.Baş ağrısı yapan hastalıkların içinde en çok korkulan "beyin tümörleri ve buna bağlı gelişen baş ağrılarıdır".Beyin tümörünün toplumda görülme sıklığı yüz binde bir olduğunu düşünürsek tümöre bağlı baş ağrılarının ne kadar az olduğunu anlayabiliriz.Buna rağmen başı ağrıyan hastaların öncelikle akıllarına "acaba beynimde tümör var mı" sorusu gelmektedir.
Baş ağrılarını 14 ana başlık altında inceleyebiliriz.

1-Migren

2-Gerilim baş ağrısı

3-Küme (Cluster) baş ağrısı

4-Kafa travmalarına bağlı baş ağrıları

5-Damarsal kökenli baş ağrıları

7-Yapısal lezyon olmayan baş ağrıları

8-Bazı ilaçların kullanılması ile oluşan baş ağrıları-Damarsal olmayan ancak diğer beyin içi hastalıklara bağlı baş

9-Bazı metabolik hastalıklar esnasında oluşan baş ağrıları

10-Boyun,göz,kulak,paranasal sinüs sinüsler (Sinüzit), diş ,yüz kökenli ağrılar:

11-Kranial sinir nevraljileri:

12-Sistemik enfeksiyonlarda görülen baş ağrıları.

13-Nazardan kaynaklanan başağrısı.

14-Parapsikolojik baş ağrısı.


Yukarıda ki listeyi incelediğimizde iki ana konu karşımıza çıkıyor.Baş ağrısının sebebi beyin ile ilgili hastalıklardan veya beyin dışı hastalıklardan kaynaklanıyor.

1-Olaya hasta açısından baktığımızda olayın psikolojik yönünü görebiliriz.Özellikle sürekli baş ağrısı çeken hastalarda "acaba beynimde ur veya kanser var mı" diye bir endişe oluşmaktadır.Şayet çevrelerinde beyin tümöründen veya beyin kanamasından ölen birisi varsa bu düşünce hastalar üzerinde psikolojik bir baskı yaratmakta ve beyinleri sağlam olsa dahi bu psikoloji içerisinde sürekli baş ağrısı çekmektedirler. Tecrübelerime göre,bu kişilere sadece muayene sonunda "beyninde bir şey yok demek" yeterli olmamaktadır.

2-Beyin dışındaki hastalıklara bağlı baş ağrıları olarak iki ana guruba ayırırsak yanlış olmaz.Bu tür baş ağrılarının büyük bir çoğunluğunun nedeni STRES'dir. Psikolojik nedenler baş ağrısının sebepleri arasında çok büyük bir yer kaplar.

Gerilim Baş Ağrısı: En sık görülen baş ağrısı tipidir.Tüm baş ağrılarının % 80'i bu guruptadır.Kesin nedeni bilinmiyor.Stres'in en önemli neden olduğu kabul edilmektedir.Ağrı genellikle enseden başlar ve alına doğru yayılma gösterir.Bulantı,kusma,sesten ve ışıktan rahatsız olma genellikle yoktur.(Bunlar daha ziyade migren türü baş ağrılarında görülür).20 yaş üzerinde görülür.Kadınlarda erkeklere oranla bariz bir şekilde sık görülür. 

Migren: Toplumda % 5-10 oranında görülür.Kadınlarda daha sıktır. Nöbetler halinde görülür.Genellikle tek taraflıdır (Yarım baş ağrısı).Bulantı,kusma,ışıktan ve sesten rahatsız olma gibi bulgularla birlikte seyreder.Genellikle ilk şikayetler 20 yaş altında görülmeye başlar.40 yaşından sonra başlaması nadirdir.% 60-80 vakada genetik geçiş mevcuttur.Yani anne,baba veya 1.derecede yakın akrabalarında migren hastalığı şikayeti mevcuttur. Migren;beyin damarlarının bilinmeyen bir nedenle önce daralması (Vazokonstrüksiyon) sonra da genişlemesi (Vazodilatasyon) sonucu meydana gelir ve zonklayıcı tarzda bir baş ağrısı meydana getirir.

Beyin damarlarının ilk daraldığı dönemde henüz daha baş ağrısı başlamamıştır.Ancak hastalarda AURA adı verilen bir takım hayal görme benzeri olaylar açığa çıkar.Bu belirtiler,beyin damarlarının kasılması ile beyine az kan gitmesi sonucu beynin oksijen sıkıntısı çekmesine bağlıdır.En sık olarak parlak,küçük ışık çizgileri görülür.Bazı vakalarda, görme alanlarındaki cisimlerde şekil bozuklukları veya renklerin birbirine karışması gibi olaylar açığa çıkar.Ancak aura'lı migren türleri az görülmektedir.Migren hastalarının yaklaşık % 10 unda Aura'lı migrene rastlanır. Migren krizlerine bulantı,kusma eşlik eder.Hasta sesten ve ışıktan aşırı derecede rahatsız olur.Baş ağrısı çok şiddetlidir.Hastanın günlük işlerini yapmasına engel olur ve yatağa bağlar.

Migren krizlerini başlatan bazı dış etkenler tarif edilmiştir.Bunlar her hastada olmayabilir.Ancak genelde migren krizlerini bir çok hastada başlatabilirler. Bunlar;stres,parlak ışık.keskin koku,gürültü,menstrüasyon (Kadınların ay hali),uykusuzluk,fazla uyku,egzersiz,doğum kontrol hapları,sigara,içki,aşırı kafein alınması (Çay,kahve),yemek öğünlerinden birinin atlanması sonucu aç kalınması,bazı yiyecekler (peynir,portakal,soğan,fındık,salam,sosis,alkollü içecekler,çikolata, turşu ve benzeri gıdalar). Yukarıda sayılan etkenlerin herhangi biri migren krizini başlatabilir.Migren hastalarının düzenli bir hayatının olması gereklidir.Günlük uykularını tam olarak almalıdırlar.Uykusuz kalmanın yanı sıra fazla uykunun da zararlı olduğunu unutmamak gerekir.

Migren hastasının yemek öğünleri de düzenli olmak zorundadır.Mesela,sabah kahvaltısı yapmayan bir hasta öğlen yemeğini de biraz geciktirirse büyük ihtimalle migren krizi başlayacaktır. Migren hastası hiçbir şeyde aşırılığa kaçmamak zorundadır.Aşırı TV seyretmek,gözlerin fazla yorulması,aşırı yorgunluk,aşırı dinlenme,aşırı çay,kahve içimi krizleri başlatabilir.Ayrıca migren hastasının özel hayatı da sakin ve huzurlu olmak zorundadır.Stres ve sinirin olduğu ortamlarda migren hastaları her zaman kriz geçirmeye mahkumdurlar.

İş ortamı,monoton ve rutin evlilikler veya dönemler,üzüntü,sıkıntı,kayıp,işsizlik,düşüncede ikilem,aşırı düşünceli hal,aldatılma hissi,bir insanı fazla görme vb. gibi olgular baş ağrısını oluşturabilir... 

MİĞREN VE BAŞ AĞRISI ETKİLİ ALTERNATİF TIP TEKNİKLERİYLE  DESTEK ALMAK İSTİYORSANIZ GÜRHAN ARICI'NİN 9 YILLIK TECRÜBESİYLE ŞİFAYA KAVUŞUN.


YAŞADIĞINIZ ŞEHİRDEN UZAKLAŞMADAN VEYA KONYA MERAM MERKEZİMİZDE METAFİZİK VE BİOENERJİ UZMANI  GÜRHAN ARICI Yİ DAVET EDEREK BULUNDUĞUNUZ TÜM NEGATİF ETKENLERİ VE PROBLEMLERİ ÇÖZÜN.
İMKANSIZLIK SADECE YÖNTEM VE TECRÜBE EKSİKLİĞİNDENDİR.